Onder prachtige weersomstandigheden werd de Turfrace een groot succes.
We doen graag weer mee de volgende keer, was de reactie van vele schippers en bemanningsleden.

Deze speciale editie ging van  Drachten naar Leeuwarden en niet langs de 5 dorpen van Smallingerland. Op verzoek van de Gemeente Smallingerland zelfs een jaar eerder georganiseerd in het kader van LF2018. Vanuit de Turfrace  werd aan de 5 dorpen , die in de vorige edities meededen gevraagd om namens het dorp met een skûtsje of praam mee te doen.  Opeinde kwam met het skûtsje de Eenvoud van Remy de Boer. De crew bestond grotendeels uit Opeinders, die gehoor gaven aan de oproep mee te doen aan de Turfrace.

Zij werden welverdiend 3de . Henk Regts met de zeilpraam Swarte Swan kwam uit voor de Veenhoop. Hij werd de winnaar van de Kleine Klasse en won ook  de jaagwedstrijd op de vrijdagavond.

Pieter-Jilles Tjoelker geboren en getogen Rottevalster , schipper van het IFKS skûtsje “de Sterke Jerke” werd gevraagd voor Rottevalle uit te komen. Hij was de snelste  op de vrijdag en won ook de zaterdagrace.  Een welverdiende  1ste plaats. Fonger Talsma, de winnaar van 2016 werd tweede en won tevens de jaagwedstrijd op de vrijdagavond. 3de werd. Van de Kleine klasse won Jente Jonker met de Reidplûm de 2de prijs en Douwe Idzinga met de Twirre de 3de. Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

De opening van de Turfrace vond plaats op de Veenhoop en werd muzikaal omlijst door de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle en een groep muzikanten van Looft den Heer uit Boornbergum. Na het palaver in het Polderhûs  opende Burgemeester Tom van Mourik de race en liet de lawei zakken als sein voor vertrek. De bemanning moest een mand met turven aan boord brengen, samen  met het door  Sonnema gesponsorde welkomstpakket.

Op naar de schepen , die al volgens loting op hun startplek lagen. Het publiek stroomde massaal toe om van het prachtige schouwspel van de vertrekkende schepen te genieten. De wind hadden ze tegen, dus werd het jagen en bomen vanaf de kant, maar zodra ze los waren werden de zeilen gehesen en ging de vloot de Wijde EE op.

Bomend door de Drachtstervaart bereikten ze het einddoel. Daar stond bij de Pasantenhaven een heerlijke captainsdinner op de 300 bemanningsleden te wachten. Rondom de Passantenhaven was het een drukte van belang, een infomarkt en speelattributen voor de schooljeugd. Suppen en waterballen in de Drachtster Vaart t.h.v. het Moleneind. Muziek en een klimwand inhet centrum.In de haven lagen authentieke schepen en op het podium wisselden de Peijesjongers en Piipegaeltsje Sjongers elkaar af.

Aan de jaagwedstrijd deden zo’n 14 skûtsjes en zeilpramen mee en toegejuicht door het publiek deden ze razend hun best om de snelste tijd te behalen. Onderweg zaten de korpsen de Bazuin en Polyphonia, beide uit Rottevalle en vermaakten het publiek.

Na de prijsuitreiking, een Passe Partout voor het Veenhoopfestival voor Pieter-Jilles Tjoelker en Henk Regts aangeboden door de festivalcommissie en een cheque van  250 euro voor de snelste jagers, Fonger Talsma en Henk Regts, kon het publiek genieten van het concert ‘Helden fan it Wetter”. Klaas Jansma , als verteller met muzikale begeleiding van Concordia uit Drachten en Looft den Heer o.l.v. dirigent  Durk Krol. Vanaf 21.00 uur barste het muziekfeest los met Friese artiesten o.a. Anneke Douma, Frerik de Swetser, Gurbe Douwstra, Agnes Sambrink en als afsluiter van de avond Lytse Hille.

Halverwege de avond was er de verrassende spectaculaire lasershow en een demonstratie Flashboard. Een prachtige sfeervolle avond, het publiek bleef tot in de late uurtjes.

Zaterdagmorgenvroeg  verzamelden de wedstrijdleiding en schippers zich bij het Smelnehus waar de koffie met lekkere broodjes klaar stonden  en het palaver plaats vond. Op de kade bij de passantenhaven zongen de VoortVarende Vrouwen en speelden kinderen met Oudhollands spelmateriaal en arriveerden de Compagnons met de Oldtimerbus. Zij stapten aan boord van het skutsje de Rot. Dit alles in het kader van de beurtveer van Rottevalle, die dit jaar aansloot bij de Turfrace. Nadat CEO Tjeerd van Bekkum de lawei liet zakken kon de wedstrijdvloot van start gaan. Gunstige wind zorgde ervoor dat het een snelle tocht werd naar Leeuwarden. Op de Wijde EE werd een extra lus gelegd om de wedstrijd iets te verlengen. De zon scheen en de wind gunstig, een heerlijke tocht naar Leeuwarden, waar de eersten al rond 13.00 uur arriveerden. Voor de koren en korpsen op de wal geen punt, de vloot was hel erg uitgestrekt en zo hadden ze tijdens hun optreden steeds voorbijvarend publiek. In Leeuwarden wachtte het Fries statenjacht Friso de vloot op. Aanboord de Commissaris der Koning Arno Brok en de Burgemeester van Smallingerland Tom van Mourik met zijn vrouw. Op uitnodiging mochten er 4 personen van de Organisatie aan boord stappen (Haiko en Sjoerd van der Werff , Richard Keuning en Joke van der Zwaag) en werden ze verwelkomt met hapjes en drankjes en voeren vooraan in de vlootschouw Leeuwarden binnen. Eenmaal binnen in de museumhaven werd het Concert `Helden fan it Wetter` opnieuw uitgevoerd en het cadeauzeil gehesen. De prijsuitreiking vond plaats in de Blokhuispoort en massaal trokken de schippers en hun bemanning naar het plein. Hier kreeg iedereen een welkomstdrankje en maakte Lococommissaris Klaas Kielstra de winnaars bekend en werden de prijzen uitgereikt.

Grote klasse

  1. Pieter-Jilles met de Sterke Jerke ( cheque 250 euro en de `gouden`loefbiter`)
  2. Fonger Talsma met de Jonge Jan uit Warten (de winnaar van de vorige editie in 2016)
  3. Remy de Boer met de Eenvoud. Dit skûtsje kwam uit voor het dorp Opeinde met heel veel dorpelingen in het wedstrijdteam.

Kleine klasse

  1. Henk Regts met de Swarte Swan, kwam uit voor de Veenhoop
    (cheque 250 euro en de `gouden`bolder`)
  2. 2.Jente Jonker met de Reidplum
  3. Douwe Idzinga met de Twirre.

 

Jaagwedstrijd

Kleine Klasse:
Henk Regst met zijn team van de zeilpraam de Swarte Swan de Veenhoop

Grote klasse:
Fonger Talsma met de Jongejan uit Warten

 

Terugkijkend op een prachtig evenement met vele positieve reactie kunnen we met recht spreken van een super geslaagde Turfrace.

Met dank aan alle deelnemers, koren, korpsen, muzikanten, sponsoren en samenwerking de Gemeente Smallingerland en de Provincie Leeuwarden, het Fries Straat festival en café de Bak en de inzet van de organisatie en de vele vrijwilligers en natuurlijk het massaal toegestroomde publiek.

We willen niemand vergeten, daarom dank aan ALLEMAAL.

EINDUITSLAG TURFRACE 2018

Totaal

Jagen

1

Sterke Jerke

4.47.03

6.03

2

Jonge Jan

4.53.35

5.48

3

de Eenvoud

4.59.40

6.14

4

Lytse Earnewaldster

5.39.15

5

Doeke van Martena

5.39.50

5.53

6

Lege Walden

5.43.10

6.33

7

de Verandering

6.05.30

8

Hoop op Zegen

6.07.16

9

Twa Famkes

6.24.07

10

Dankbaarheid

6.39.58

6.47

11

Vrienschap

7.27.53

6.54

12

Jonge Trijntje

7.58.38

7.37

Hoop doet Leven

geen tijd

Twee Gebroeders

geen tijd

Verandering

uitgevallen

Noardling

uitgevallen

1

Zwarte Swan

5.50.32

4.45

2

Reidplum

5.54.29

3

Twirre

5.55.28

5.41

4

utrinner

5.59.00

5.46

5

romsicht

6.10.05

4.55

6

warber

6.36.22

7

weagenbrekker

7.07.56

8

durk snoad

7.34.25

9

salamon levi

7.43.49

10

swaentje

8.00.04

6.05

11

wabberwyn

8.09.08