HET PROGRAMMA VAN BUITENSTVALLAAT

OEBELE HAIKE VAN DER WERFF HOUDT OP BUITENSTVALLAAT OPEN DAG OP DE EEUWENOUDE SCHEEPSWERF. VANAF 12 UUR KAN IEDEREEN ER ZIEN HOE OUDE EN NIEUWE SCHEPEN WORDEN GEMAAKT EN GERESTAUREERD.

Het korps ‘Looft Den Heer’ uit Boornbergum treedt samen met het viswijvenkoor Grietje Sprot op. Scouting De Wâldswalkers presenteert zichzelf en voorziet toeschouwers van koffie en frisdrank, pannenkoeken en soep, terwijl de smid zijn kunsten vertoont. Werfbaas Haiko zegt daarover:

‘De warme gloed van een vuur waar een witheet stuk metaal uit wordt gehaald, het geklingel van een hamer op een aambeeld.  Voor de ogen van het publiek verandert het stuk ijzer tot een sierlijk dan wel nuttig voorwerp. De smederij is van oudsher een verzamelplaats waar mensen samendrommen en de laatste nieuwtjes uitwisselen, terwijl de smid zijn wonderbaarlijke werk verricht. Deze sfeer probeer ik op te roepen tijdens de demonstraties met mijn mobiele smederij. Veelal komen er bij de oudere generaties de verhalen los over hoe men als kind heeft staan kijken bij de dorpssmid. Maar ook de moderne jeugd staat zich weer te verbazen over hoe zacht en buigzaam ijzer kan zijn. Naast de demonstratie en de uitleg krijgen de toeschouwers de mogelijkheid om ‘het geheim van de smid’ zelf te te ervaren en samen met hem een werkstukje te maken.’

De skûtsjes worden tussen één en drie uur verwacht, tenzij de omstandigheden echt onbarmhartig zijn. Opvarenden moeten helpen met klinken door een klinknagel in een dirksluik te slaan. Als de vrachtbrief door de werfbaas is getekend, mogen ze weer van wal steken. Liefhebbers kunnen gerookte paling en rode poon kopen.